Trail tekaški treningi Amfibija – Življenje v teku

V iztekanju pomladi 2022 smo z Anžetom iz Amfibije in Klaro Bajec razmišljali o sodelovanju. Uskladili smo vizije, doprinos vsakega od nas k temu projektu in skovali plan.

Naša prvotna ideja je bila, da izkušenim trail tekačem ponudimo možnost strukturiranih vodenih skupinskih treningov, predvsem za priprave na ultraške preizkušnje. Vseeno pa smo pripravili program in odprli prijave za različne stopnje pripravljenosti. Rezultat prvih prijav sta bili začetna skupina (t.i. Enjoy) in skupina izkušenih tekačev (t.i. Explore), brez specifično ‘ultra’ usmerjene skupine. Sčasoma sta se skupini združili v eno, ki funkcionira za vse – znotraj vsakega treninga se glavne vsebine prilagodijo vsakomur, ostane pa podpora sotekačev, vesela družba podobno mislečih. Skupina je relativno majhna. V začetni fazi je bilo to zelo dobrodošlo, da je delo res kvalitetno, pristop pa praktično na osebni ravni. Pomaga tudi, da se z manjšo skupino sistem dela lažje razvija in izboljšuje.

Po koncu prvega 4-mesečnega cikla treningov smo potegnili črto pod naše delo, zadovoljstvo in napredek tekačev. V tej fazi tudi z veseljem ponovno odpiramo prijave v skupino oziroma več njih, v kolikor bo prijav dovolj.

Trening na terenu, v soju naglavnih svetilk.

“Trail tek treniram že nekaj let in po preselitvi v Slovenijo sem se pridružila programu Življenje v teku. Treniramo večinoma na Rožniku, včasih pa so na stezi treningi hitrosti. Trenerji tečejo z nami in dajejo komentarje in nasvete. Moji trenerji do sedaj so vključevali različne vaje za hitrost in tehniko, ampak Barbarin program vključuje dodatne vaje, ki jih jaz še nikoli nisem izvajala. Iskreno povedano, spraševala sem se, kakšen bi bil namen nekaterih od njih, ampak sem jim sledila do konca… Njihov namen kmalu postane jasen pri občutku med tekom, ko dobiš ‘aha’ trenutek: „zato smo delali to vajo.” Vsi smo s tem programom že napredovali. Po teku doma so me sotekači vprašali “Kaj delate na treningih v Sloveniji???“. Na koncu zelo pomembno – ljudje v skupini so super, zato je vsak (tudi težek) trening zabaven.”
-Mia

Treningi potekajo v Ljubljani – Rožnik, Tivoli, stadion Šiška in bližnja okolica:
Ponedeljek 18:30 – od 1 do 1,5h
Sreda 18:30 – od 1 do 1,5h
Četrtek 19:30 – od 1,5 do 2h

Program treninga je poslan preko aplikacije TrainingPeaks in vključuje statičen plan strukturiranih treningov za cel teden.

Primer tedna treningov skupine Enjoy.
Primer tedna treningov skupie Explore.

V treh 4-mesečnih obdobjih sledimo ciklizaciji ciljno usmerjenih treningov z vsebinami kot so tehnika teka po terenu, koordinacija, moč, hitrost, vzdržljivost, gibljivost in ravnotežje. 
S skupino “Explore” se ukvarjamo tudi z drugimi specifikami ultra in trail teka, kot je prehrana in hidracija, oprema, nočni tek ipd. 
Raznoliki treningi poskrbijo tudi za izboljšano ekonomičnost teka in preventivo pred poškodbami.

“Lahko povem, da so mi treningi zelo všeč in na njih uživam. Všeč mi je, ker ni poudarek samo na teku, vedno imamo ogrevanje, izvajamo vaje oziroma tekaško abecedo in intervale. V prejšnjih tekaških skupinah ni bilo vedno tako. Včasih smo se komaj ogreli in že začeli z intervali, nekajkrat sem se poškodoval.”
-Ramon

Vaje, poskoki, tekaška abeceda, klanci… vse z namenom, da bo užitek v teku še večji!

Prijave sprejemamo tukaj.
Vsekakor je vsak dobrodošel, da se nam pridruži na treningu, preizkusi, če mu je način dela všeč in se naknadno odloči za prijavo. 
Mesečni znesek za plan in vodenje treningov je 40 eur.

Treninge vodimo:
Barbara Jolić – dipl. šp. trenerka in kondicijska trenerka s certifikatom ‘Ultrarunning coach’, Življenje v teku.
Klara Bajec – pedagoška delavka, triatlonka, ultramaratonka.
Anže Kristan – inštruktor številnih športov v naravi, vodja amfibijskega športnega krdela.

“Amfibijcem sem se priključila na prvem mestu, da spoznam nove istomisleče ljudi (beri tekaške ‘zmešance’), v drugem planu je bil napredek in doživeti nekaj izven svojih okvirjev, kot je tek v družbi, saj sem do sedaj to počela v solo verziji.
Pod črto, v štirih mesecih lahko naštejem kar nekaj novih poznanstev, ki so prerasla tudi v druženja izven tekaških stezic, moja navdušenost nad tekom se je samo še poglobila, napredek v fizični pripravljenosti pa se več kot odraža na rezulatih, ki sem jih dosegla odkar sem Amfibijka (Ljubljanski maraton in Corsa della Bora).”
-Tjaša

Za dodatna vprašanja smo na voljo:
Barbara – 068/641-786
Klara – 031/677-968
Anže – 051/307-729

Vabljeni v našo družbo!